17.7.12

De outsiders


 De outsiders is deel een van de nieuwe serie van John Flanagan.
Het verhaal speelt zich af in Skandia in de tijd van de Vikingen. In Skandia kun je maar op een manier een echte krijger worden. Jongens worden uitgekozen voor een team, 'broederband' genoemd, en krijgen drie maanden lang een intensieve training waarin ze leren omgaan met schepen en allerlei gevechtstechnieken eigen moeten maken. Het gaat hard tegen hard, want er kan maar een broederband winnen.

De hoofdrolspeler in het boek is Hal, hij is de leider van een van de broederbanden. De groep bestaat uit de impopulaire jongens en lijken eigenlijk geen kans hebben om te winnen. Door de leiding van Hal wordt de groep steeds hechter en winnen ze meer opdrachten.

Het boek is goed geschreven en leest heel makkelijk. Ondanks dat er veel 'vreemde'  namen en termen in voor komen is het goed te begrijpen. Er gebeurt voldoende in het verhaal om je aandacht erbij te houden, en het maakt dat je elke keer besluit om nog een pagina te lezen voordat je hem weer even weglegt. Dat maakte dat ik hem heel snel uit had. 

Een minder puntje vind ik dat het boek wel voorspelbaar is en dat het vanaf het begin al duidelijk is hoe dit deel gaat aflopen. Het boek is duidelijk een eerste deel en lijkt vooral een goed beeld te willen scheppen van Hal en zijn broederband en de tijd waarin hij leeft. 
Voor een eerste deel een goed boek, maar wat mij betreft mag de spanning in deel 2 zekers toenemen!

Gelezen door: Jos