23.5.15

De Guillotine (4)

http://www.denieuweboekerij.nl/boeken/kinderboeken/12-t-m-14-jaar/de-guillotine
Simone van der Vlugt


Er zijn al honderden boeken geschreven over de Franse revolutie. Liefde, verdriet en verraad het komt er allemaal in voor. Vooral de tijd er vlak na, waarin duizenden mensen stierven door middel van de guillotine heeft veel schrijvers geïnspireerd. Ook dit boek gaat over die tijd van vervolgingen en moord.
Het verhaal gaat over Sandrine de Billancourt. Zij is de dochter van een rijke Franse baron en leeft een gelukkig leven, maar wanneer de revolutie uitbreekt wordt alles van haar ontnomen, haar ouders, zus en dienstmeid worden bruut vermoord en zij moet onderduiken bij een schoenmakers familie. Daar moet ze zien te wennen aan haar nieuwe manier van leven en snel ook, want als ze wordt ontdekt volgt onherroepelijk; de dood. Ook ontmoet ze Nicolas, de zoon van een van haar vaders pachtboeren. Zij krijgen alle twee ook steeds meer interesse in elkaar.
Het boek is erg clich├ę en brengt niet veel nieuwe inzichten. Ook wordt er veel tijd genomen voor dingen die niet erg van belang zijn voor het verhaal terwijl op andere (belangrijkere) dingen juist niet wordt ingegaan. Maar doordat het boek een heel levendige beeld geeft van de tijd na de Franse revolutie wordt je toch meegenomen in het verhaal.

Gelezen door Peer (14 jaar)