6.2.15

De wereld van Sofie

Jostein Gaarder

Vandaag lag er maar één briefje in de brievenbus en dat was voor Sofie. Sofie Amundsen stond er op de kleine envelop. “Kløverveien 3”. Dat was alles: er stond geen afzender op, er zat zelfs geen postzegel op…Toen Sofie de envelop openmaakte, zat er een klein briefje in. Het enige wat er op stond was: Wie ben jij?

 In dit boek wordt de geschiedenis van de filosofie van Socrates tot Freud  helemaal doorgenomen op een leuke, speelse manier.  Het verhaal gaat over een meisje (filo)Sofie Amundsen, die zomaar uit het niets een filosofiecursus krijgt aangeboden door Alberto Knox. Sofie houdt dit geheim voor haar moeder, maar haar moeder vindt dat ze steeds vreemdere vragen gaat stellen. En opeens krijgt ze brieven toegestuurd die zijn bestemd voor Hilde  Møller Knag. Ook gaat de vader van Hilde, de majoor, zich met het leven van Sofie en Alberto bemoeien.

Het is een geweldig boek, waar je soms echt even moet stoppen om zelf ook over de filosofie na te denken. Goed geschreven met niet te moeilijk taalgebruik. Een echte aanrader voor iedereen die de basis van filosofie wil kennen.

PS: er is een film van het boek. Ook de film is een aanrader, het maakt niet uit in welke volgorde je ziet of leest. Het boek is veel uitgebreider dan de film.

Gelezen door Jelmer (14)