29.3.13

De castraat

De castraat
Joyce Pool


Angelo is een eenvoudige Italiaanse jongen, die in het jaar 1698 leeft. Toch heeft hij een geschenk uit de hemel gekregen, een engelachtige zuivere stem. In een koorrepetitie wordt hij gespot door mensen van het conservatorium in Florence. Ze bieden hem een plaats op het conservatorium aan, maar Angelo's vader zegt niet toe. Als zijn vader plotseling overlijdt, besluit Angelo zich toch aan te melden. Wat hij echter niet weet, is dat hij zijn mannelijkheid moet verliezen om zijn engelen stem te behouden. Wat de 'ontmanning' met zich meebrengt, had Angelo helemaal niet verwacht. Lust, verdriet, een zekere mismaaktheid en geen kans meer op een normaal leven.

De reis die Angelo aflegt in dit verhaal is bijzonder. Het castraat zijn brengt zoveel meer met zich mee dan ik ooit had gedacht. Het leven van de sopranisten werd als het ware vergooid, alleen om de Heer te dienen.
Dit geschiedenisverhaal sleurt je het einde van de 17e eeuw in. De beschrijvingen van de omgeving, personages en het taalgebruik lieten mij echt geloven dat ik in de 18e eeuw van Italiƫ was beland.
Angelo als hoofdpersoon was verpletterend, ontroerend en sterk. Zijn lieve en loyale karakter, zijn verlangen, onwetendheid en de kracht om uiteindelijk voor zichzelf te gaan staan was prachtig. De andere personages in het verhaal worden ook mooi neergezet, met ieder zijn karaktertrekjes.
Het boek bevat geen spanning, actie of iets dergelijks. Het kan dan ook als saai worden ervaren, maar de achterliggende gedachte van het verhaal laat het leven.
Een mooi en ontroerend boek, dat je zeker een keer moet lezen!

Gelezen door Lotje (14 jaar)