10.2.12

Smaragd

Smaragd
John Stephens

Kate, Michael en Emma zijn broer en zussen. Kate is 14, Michael is 12 en Emma is 11 jaar oud. Als Kate 4 is, verlaten haar ouders Kate, Michael en Emma. Daarna zullen ze hun ouders nooit meer terug zien. Ze moeten hun ouders vinden! Omdat hun ouders niet meer bij hun zijn, verhuizen ze 10 jaar lang van weeshuis naar weeshuis. Kate is verantwoordelijk voor haar kleinere broertje en zusje. Ze moet er op letten dat haar broer en zus niet stout doen, anders worden ze naar een ander, nog verschrikkelijker weeshuis gestuurd. Dat is erg zwaar voor Kate.

 Op een dag zijn ze in een verschrikkelijk weeshuis is terecht gekomen. De baas is erg gemeen. Ze stuurt Emma, Kate en Michael naar een ander weeshuis. Als ze er zijn, denkt Kate dat er iets mis is met de plek, maar ze weet niet wat.  Er staan geen bomen, wel zijn er wolven, in het dorp hangt een trieste sfeer en Emma, Kate en Michael zijn de enige kinderen in het weeshuis. 

Kate, Michael en Emma doorzoeken het weeshuis. Het is een groot, oud huis. Op een gegeven moment komen ze in een kamer. Het is donker en de kamer lijkt wel geheim, hij zit verstopt achter een muur. Kate voelt dat ze de kamer niet binnen moeten gaan, maar doet het uiteindelijk toch. Ze kijken wat rond. Kate ziet een groot, dik boek liggen. Er staat niks in. 

Een tijdje later vragen ze de conciërge wat er met de plek aan de hand is. Hij vertelt van alles, over een of ander boek dat een of andere gemene gravin vroeger wilde. Als je er een foto op legt, kan je op de plek en de tijd van de foto komen. Ze vragen zich af of dat het boek is wat ze in de kamer zagen. Ze gaan de kamer weer in, maken een foto zodat ze weer terug kunnen komen en leggen een andere foto op het boek. En het werkt inderdaad!

Ze 'vliegen' naar een andere tijd en  komen de gemene gravin tegen die het boek van hun afpakt. In  een paar minuten verdwijnt het boek, omdat het in die tijd ook al bestond en niet twee keer hetzelfde kan zijn! Kate, Michael en Emma komen erachter dat de gravin vroeger samen met alle kinderen die in het dorp woonden in een afgrond viel, en dat ze voordat ze viel het dorp vervloekte: Daarom zijn er geen bomen meer. Ze moeten proberen de gravin te verslaan, terug naar hun eigen tijd gaan en proberen hun ouders te vinden....


Ik vind dit boek spannend en fantasievol. Je zit er helemaal in, dat is echt heel leuk. Als je van spannende en fantasierijke boeken zoals Harry Potter houdt is dit leuk om te lezen. Het boek is wel een beetje dik, sommige vinden dat leuk anderen vinden dat stom. Maar ik vind het boek in ieder geval heel spannend! Alleen is het niet zo geloofwaardig, je gelooft niet dat het echt kan gebeuren. Dat is iets minder leuk. 

Gelezen door Charlotte