1.10.11

Het Raadsel van de Pyramide


Arend van Dam
Ik vond het een boek vol spanning en avontuur met veel kenmerken. Echt een boek dat je op een regenachtige middag in een ruk uit leest. Ik hoop dat ik in de toekomst nog veel van die boeken ga lezen.

Hier wat algemene informatie.
De schrijver is Arend van Dam.
De illustrator is Wouter Tulp, die wat mij betreft hele mooie tekeningen heeft gemaakt.
De uitgever is Leopold.

Het verhaal begint in 1804 en bestaat eigenlijk uit drie verhalen die samenkomen.

Het ene verhaal gaat over Geertje, een weesmeisje met vreselijke adoptie ouders. Zij verhuist vanuit Rotterdam naar het legerkamp bij Austerlitz om geld te verdienen met een hondenshow.

Het tweede verhaal gaat over Francois, de zoon van divisie generaal Dumonceau. Ondanks hun verschil in afkomst, hebben ze meer gemeenschappelijk dan je denkt.

Het derde verhaal gaat over Hannis, een boerenzoon die allerlei klusjes opknapt voor de mensen die er voor willen betalen. Hannis heeft ook een hondje met veel vaardigheden.

De honden spelen een belangrijke rol spelen in het verhaal. Welke rol, dat is het "raadsel!"

Het verhaal speelt zich op veel plekken af zoals Woudenberg en natuurlijk Austerlitz waar de piramide staat, die je vandaag de dag nog kan beklimmen.
De plaatsen zijn een mooi decor om de personen heen. Het slot is mooi maar triest en heeft een open einde. Het verhaal eindigt op een heel andere plek dan waar het begon.

Gelezen door Lukas