16.4.12

IJsbarbaar


Rob Ruggenberg


De jongen Nunôk woont op Groenland. Hij woont daar in het dorpje Intimiini waar ze ongeveer met zijn 40en leven. Hij gaat niet vaak met de kinderen om die daar leven. De enige persoon waar die een beetje mee op kan schieten het meisje Orpa. Maar dat verandert als ze Nunok probeert te redden van een sleehond, en ze zwaar verminkt raakt. Iedereen uit het dorp ziet Nunok aan als schuldige. 

En dan komt er een grote boot. Er zitten mensen op met blond haar, wat de Groenlanders nog nooit gezien hebben. Het zijn Hollanders. Ze plunderen de huizen en nemen Nunok en Semanak, de angakok van het dorp, dat wil zeggen dat hij de belangrijkste en slimste man van het dorp is, mee. Semanak heeft Nunok opgevoed en is het dorpshoofd. Als Semanak tijdens de reis naar Nederland sterft, staat Nunok er alleen voor. Hij wordt verkocht aan een circus baas en moet allemaal rare dingen doen. Hij ontsnapt en probeert weer in Groenland te komen. Hij mag mee op een schip dat op walvissen jaagt, waar hij harpoenier wordt. Zal hij ooit nog in Groenland komen? 

Het boek speelt zich lang geleden af, in het jaar 1624. De omgeving in die tijd wordt ook goed beschreven. Je kan je goed inleven in de hoofdpersoon want er zijn niet echt veel andere personen in het boek. 

Gelezen door Ruben